Thursday, July 19, 2007

တုႏႈိင္းမမီ (၁)

မိန္ရာဟင္းေကာင္း ဆိုတဲ့အတိုင္း ျမန္မာတို႔ဓေလ့၀ယ္ ဟင္းလွ်ာနဲ႔ ပတ္သက္ၿပီး ထမင္းၿမိန္တာရွိတတ္ၾကပါတယ္ ၊ထမင္းစားၾကေသာအခါ ငါးပိသုပ္ႏွင့္အတို႔ပါမွ စားလို႔ အဆင္ေျပတယ္၊ စားလို႔ေကာင္းတယ္၊လို႔ဆိုၾကတယ္၊ တစ္ခ်ဴိ႕က ဘာဟင္းမွ မပါခ်င္ေန ပါေစ ငါးပိခ်က္ပါရင္ရၿပီ ဆိုၿပီး ငါးပိခ်က္ကို အမြန္းတင္ၿပီး ေျပာၾကသလို၊ တစ္ခ်ိဴ႕႕ က ငါးေၾကာ္ေလးပါလိုက္ရမွ စားေကာင္းတယ္။ မႈိုဟင္းေလးပါမွ ၀မ္းေလးတယ္(အာသာေျပ တယ္) လို႔ ေျပာၾကတယ္၊ တတ္နိုင္တဲ့လူခ်မ္းသာအလႊာကဆိုရင္လည္း ပုဇြန္ဆီျပန္ခ်က္ ေလးပါမွ ၊ ၀က္သားန႔ဲ နာနတ္ခ်က္ေလးဆိုေကာင္းတယ္၊ ငါးမုတ္ ခ်ဴိခ်ဥ္ပါမွ၊ တစ္ခ်ဴိ႕က ဆိုင္ကခ်က္တဲ့ဟင္းေလးနဲ႔ တစ္ခါတစ္ရံစားလိုက္ရ အေတာ္ေကာင္းတာပဲ စတဲ့ ဟင္းနွင့္စပ္၍ ေျပာဆိုေနၾကသံေတြပါ။ ဟင္းလွ်ာေတြ ဘယ္ေလာက္ေကာင္းတယ္ေျပာ ေျပာ ေလာကမွာ အေကာင္းဆံုးဟင္းကို ညြန္ျပပါဆိုရင္ စာဖတ္သူမ်ား မည္သည့္ဟင္းကို ညြန္ျပပါမည္နည္း? ။ အကယ္၍ အေကာင္းဆံုးလို႔ သတ္မွတ္ခံရတဲ့ဟင္းပင္ ရွိေစဦးေတာ့ ထို ဟင္းထက္ေကာင္းသည့္ဟင္းေတာ့ ေပၚလာဦးမည္မွာအမွန္ပင္။

ဒါျဖင့္ အေကာင္းဆံုးဟင္းကဘာလဲ? အေမခ်က္တဲ့ ဟင္းကို အေကာင္းဆံုးလို႔ ဆိုခ်င္ပါသည္။ အေမခ်က္တဲ့ဟင္းသည္ သားသမီးမ်ာအတြက္ အႏၱရာယ္အကင္းဆံုးနဲ႔ အသန္႔ရွင္းဆံုးဟင္းပါဘာေၾကာင့္ဆိုရင္ အေမတိုင္းသည္ သားသမီးအတိုင္းတို႔ရဲ႔ အေပၚ ေမတၱာဓါတ္ အျပည့္အ၀ရွိတယ္ ဆိုတာကို မည္သူမွ မျငင္းပယ္နိုင္ပါ။ အေမခ်က္တဲ့ဟင္း၌ ေမတၱာဓါတ္ေတြ ေမတၱာခြန္အားေတြ အျပည့္ အ၀ပါ၀င္ေန၍ ျဖစ္သည္။ ဒါေၾကာင့္ သားသမီးမ်ားကို ရည္ရြယ္၍ အေမခ်က္ထားေသာဟင္းကသာ ေမတၱာႏွင့္ယွဥ္သည့္ ေမတၱာဓါတ္အျပည့္အ၀ပါ၀င္ေသာ ဟင္းျဖစ္ေသာေၾကာင့္္ အေကာင္းဆံုးဟင္းလို႔ ဆိုရခ်ိမ့္မည္။ဒီထက္ေကာင္းတဲ့ဟင္းမ်ဳိးရွိနိုင္ပါဦးမည္ေလာ?၊ ဒီဟင္းမ်ဳိးကုိအေမအသက္ရွိထင္ရွား ရွိေသာ သားသမီးမ်ား၌သာ ရနိုင္ၿပီး ၊ အေမကြယ္လြန္သြားေသာသားသမီးမ်ားအဖို႔ ဘယ္ေသာအခါမွ် အေမခ်က္တဲ့ဟင္းမရနိုင္ ေတာ့ပါ။ ေလာကသဘာ၀တရားအရ ျပန္လည္ေတာင့္တေန၍လည္း ရနိုင္ေတာ့မည္ မဟုတ္ပါ။
မွန္ပါသည္….ေလာကသဘာ၀တရားႀကီးကို္ကတည္ၿမဲျခင္းရယ္လို႔မရွိနိုင္ေလေတာ့ ေမြးလာသည့္ ပုဂၢိဳလ္တိုင္း ေသလမ္းဆီ ဦးတည္ေနၾကတာပါပဲ လား။ ဒါဆိုရင္ အေမခ်က္တဲ့ဟင္းသည္လည္း ဘယ္ေလာက္ေကာင္းေကာင္း တာရွည္မခံ ပုပ္သိုးတတ္တဲ့အတြက္ေၾကာင့္ မတည္ၿမဲဘူး ဆိုတဲ့ သေဘာသက္၀င္ေနတာေပါ့၊ မတည္ၿမဲတဲ့သေဘာတရား မွန္သမွ် ဘယ္ဟာမွ မေကာင္းသည့္အတြက္ အေမခ်က္တဲ့ဟင္းသည္လည္း္ အေကာင္းဆံုးျဖစ္ သည္ဟု မဆိုနိုင္ပါေခ်။
ဒီလိုဆို ေလာက အေကာင္းဆံုးဟင္းက မည္သည့္ဟင္းမ်ဳိးမ်ား ျဖစ္နိုင္ပါမည္နည္း။
အဲဒီဟင္းက ဘယ္ေတာ့မွ မရိုးနိုင္ေသာ “ ဓမၼ” ဆိုသည့္ဟင္းပင္တည္း။ ဓမၼ ဟင္းလ်ာသည္
လြန္ခဲ့ေသာ ႏွစ္ေပါင္းႏွစ္ေထာင့္ငါးရာေက်ာ္က ခ်က္ျပဳတ္ခဲ့ေသာဟင္း ျဖစ္ေသာ္ျငားလည္း စားသံုးသူမ်ားအတြက္ ဘယ္ေတာ့မွ ပုပ္သိုးသည္ဟူ၍မရွိ၊ တာရွည္ခံေအာင္ ေရခဲေသတၱာအသံုးျပဳစရာလည္း မလိုပါ။ အလိုရွိေသာ အခ်ိန္ကာလမွာ အလိုရွိသေလာက္ ထုတ္ယူစားသံုးနိင္ၿပီး ၊ အခ်ိန္မေရြး လတ္္ဆတ္ေနသည့္အတြက္ ဘယ္အခ်ိန္မဆို ထုတ္ယူူစားသံုးနိုင္ပါသည္။
ဓမၼကုိ စားသံုးသူ user မ်ားသည္ အေၾကာင္းသိရံုမွ် အျမည္းသေဘာမ်ဳိး မဟုတ္ဘဲ ၊ မၾကာခဏ ဆိုသလို သံုးစြဲနိုင္ေလေလ ဓမၼဟင္းလ်ာကို ပို၍ သိေလေလ ျဖစ္၏။ ပကတိ ဟင္းမ်ား ၌ ဟင္းရဲ႕အႏွစ္ ရွိသလို ၊ ပိဋကတ္သံုးသြယ္၊ နိကယ္ငါးရပ္ ထဲမွ အဆီအႏွစ္ထုတ္ၾကည့္လွ်င္ “အပၸမာဒ”အႏွစ္ကုိ ရမွာပါ။ ထို အပၸမာဒ ဆိုတဲ့ သတိ ကိုယ့္သ႑ာန္၌ ၿမဲဖို႔ဆိုရင္ သတိဦးစီးတဲ့ သတိပ႒ာန္တရား ေလးပါးကို အၿမဲက်င့္သံုးဖို႔သာ ရွိပါသည္။ ဒီလိုသာ အၿမဲဆက္ၿပီး က်င့္သံုးေန မည္ဆိုလွ်င္ စိတ္အေနသန္႔ရွင္းၿပီး ကိေလသာ ေဘးအႏၱရာယ္မ်ားလည္း ကင္းေ၀းစင္ၾကယ္နိင္ပါ သည္။
ဓမၼဟင္းလ်ာကုိ စားသံုးသူတိုင္း စိုးရိမ္၊ပူေဆြး၊ေသာကေရာက္မႈ၊ ငိုေၾကြးမႈ၊ ကိုယ္ ဆင္းရဲမႈ ၊စိတ္ဆင္းရဲမႈ ေတြက ေျပေပ်ာက္ေစနိုင္သည့္အျပင္ ၊ အပါယ္ေလးပါးကလည္း လြတ္နိုင္တယ္၊ ဘ၀သံသရာ၌ ခႏၶာရလာသူတိုင္း ေတြ႔ႀကံဳရမည့္ အို နာ ေသဆင္းရဲက လည္း အၿပီးအတိုင္လြတ္ၿငိမ္းခြင့္ရရွိၾကၿပီး တကယ့္ခ်မ္းသာအစစ္ကို ရယူနုိင္ပါသည္။
ဒါေၾကာင့္ေလာကမွာ တုႏႈိင္းမမီ အရည္အေသြးျပည့္မီၿပီး အေကာင္းတကာ့ အေကာင္းဆံုးေသာဟင္းလ်ာသည္ ဓမၼဟင္းလ်ာပင္ ျဖစ္ပါေတာ့သတည္း။

စိတ္ေနသန္႔ရွင္း ၊ ေဘးရန္ကင္း ၊ လြန္မင္းခ်မ္းသာၾကပါေစ

အရွင္ေကာ၀ိဒ(ၿမိတ္)




0 comments:

Post a Comment

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More